Ordning och trivsel

Nedan hittar du föreningens antagna trivsel- och ordningsregler. Utöver dessa gäller föreningens stadgar.

Ansvar för ordningen

Det är styrelsens uppgift att hantera föreningens trivsel- och ordningsfrågor. Det innebär att styrelsen ska se till att det råder ordning och reda i och utanför föreningens hus utifrån dessa trivsel- och ordningsregler. Alla medlemmar har också ett ansvar att ta till sig och respektera nedanstående trivsel- och ordningsregler och se till att vårt bostadsområde är så trevligt och attraktivt som möjligt.

För vem gäller reglerna?

Trivsel- och ordningsreglerna gäller inte bara dig som medlem, hyresgäst eller andrahandshyresgäst. De gäller även dina övriga familjemedlemmar dina gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs?

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du förverkat din rätt att vara medlem och om du ska få bo kvar. Innan styrelsen kan agera mot den som bryter mot reglerna måste styrelsen dock alltid först skriftligen uppmana medlemmen/hyresgästen att följa reglerna. Om medlemmen/hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det därefter bli fråga om uppsägning. Nedanstående trivsel- och ordningsregler antogs av styrelsen 2022-09-06. Reglerna ska delas ut till föreningsmedlemmar, hyresgäster och medfölja nya upplåtelseavtal samt finnas tillgängliga på föreningens hemsida.

1. Allmänt

För att alla ska trivas är det viktigt att vi tar hänsyn till varandra och inte stör vår omgivning. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Tänk på att lagen ser strängt på störningar. Bostadsrättsföreningar har större befogenheter att tillgripa sanktioner mot den som stör än t.ex. kommunala bostadsbolag. 

 Den som inte rättar sig efter tillsägelse riskerar att bli uppsagd.

2. Föreningens egendom

Var aktsam och vårda föreningens egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer belastar månadsavgiften och drabbar således alla gemensamt. Om skada inträffar i huset ska du i första hand ta kontakt med styrelsen.

3. Gemensamma trivsel

Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t.ex i trappor och tvättstugan. På våningsplanen, i trapphuset och loftgångar, får av brandsäkerhets- och utrymningsskäl ingenting förvaras. Ställ ej heller upp dörrar (branddörrar) i källaren. 
 

Reglerna gäller dygnet runt, men är extra angelägna att följa från kl 22 på kvällen till kl 07 på morgonen. Tvätt- och diskmaskiner bör alltså inte köras under denna tid. 

4. Lägenheterna

Bostadsrättshavare ansvarar för lägenhetens underhåll. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att se till att det repareras. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen.

5. Vatten, el och fasad

Vattenskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare. 

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på tak, fasad eller balkongräcke utan styrelsens skriftliga tillstånd. 

Var sparsam med varmvatten och lämna inte vatten rinnande i onödan. Det är t.ex. din skyldighet att se till att kranpackningen byts när vatten står och droppar. Kostnader för vatten betalas av alla boende gemensamt. 

Släck ljuset i föreningens gemensamma utrymmen, såsom tvättstuga och förrådsutrymmen. Ställ inte upp ytterportarna vid Maria Prästgårdsgatan 39, 41 och 43, om det inte behövs för kortare tidsperioder.